Dostanú šancu v Divých makoch

29.04.2011 Sabinov

ZHODNOTILI PILOTNÝ PROJEKT V JAROVNICIACH

Jarovnice 28. apríla 2011 – PRO DONUM, o. z. zhodnotilo pilotný projekt Divé maky – šanca pre rómske talenty z celého Slovenska, ktorý od roku 2009 realizovalo v najväčšej rómskej osade na Slovensku, v Jarovniciach. Zo 100 vybraných detí sa aktivít s tútormi a pedagógmi pravidelne zúčastňovalo 93 detí. Školské výsledky si počas trvania projektu zlepšilo 54 z nich a 29 aj školskú dochádzku. Podľa hodnotenia zapojených odborníkov sa vďaka projektu podarilo nájsť 39 mimoriadne nadaných detí, ktoré majú potenciál pre ďalší rast. Časť z nich má na konci školského roka 2010/2011 reálnu šancu získať štipendium v rámci programu Divé maky.

Ako povedal expert na rómske osady Marek Harakaľ, deti vďaka zrealizovaným aktivitám dostali šancu zažiť niečo iné, než každodennú realitu osady. „Okrem workshopov a voľnočasových aktivít s pedagógmi pre tanec, šport, výtvarnú, divadlo či hudbu zároveň trávili čas s tútormi, ktorí sa venovali ich osobnostnému rastu. Deti mali možnosť vycestovať na dvojtýždennú Letnú akadémiu a prezentovať sa pred obrovským publikom počas festivalu Cigánsky bašavel. Spoznali talentované deti z programu Divé maky, ktoré využili šancu a dnes už majú za sebou prvé menšie či väčšie úspechy. Ich vyhliadky na lepší život sú dnes omnoho reálnejšie,” povedal Harakaľ.

PRO DONUM, o. z. sa v rámci pilotného projektu zameralo na deti, ktoré majú potenciál pokračovať v štúdiu na stredných školách, ale ich rodiny nemajú dostatok financií a možností. „Už v súčasnosti máme pripravené ďalšie projekty, prostredníctvom ktorých chceme riešiť aj ich zamestnanosť a uplatnenie sa v oblastiach podľa štúdia. Aby sa mohli o seba plnohodnotne postarať,” hovorí projektová supervízorka Vladislava Dolníková.

Doplňujúce informácie:
PRO DONUM, o. z. na základe talentových skúšok v novembri 2009 zapojilo 100 talentovaných detí z rómskej osady v Jarovniciach do pilotného projektu „Divé maky – šanca pre rómske talenty z celého Slovenska“. Okrem umeleckých a športových aktivít s deťmi počas roka pracovali lokálni tútori, ktorí dohliadali na riadne plnenie si školských a projektových povinností. Súčasne pracovali aj s rodinami zapojených detí.

Cieľom pilotného projektu bolo umožniť talentovaným deťom z najväčšej rómskej osady na Slovensku rozvíjať svoj talent a zlepšovať svoje študijné výsledky pod pravidelným vedením umelcov a pedagógov. Projekt nadväzoval na úspešný program Divé maky, ktorý PRO DONUM, o. z. založilo v roku 2005. Projekt „Divé maky – šanca pre rómske talenty z celého Slovenska“ bol podporovaný grantom z Islandu, Lichtenštajnska a Nórska prostredníctvom Finančného mechanizmu EHP, Nórskeho finančného mechanizmu a zo štátneho rozpočtu Slovenskej republiky. Viac informácií na www.divemaky.sk a www.sanca-pre-talenty.prodonum.sk.

Barbora Kohútiková
 

Vyberte región